9 parasta retki­kohdetta Suomessa

Parhaat luonnon­läheiset retkikohteet Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Retkeilyn arvoisia kohteita Pohjois-Karjalassa, Savossa ja Lapissa

Nostimme esiin muutamia paikkoja, joissa vierailua kannattaa ehdottomasti harkita.

Osaatko jo kuvitella mielessäsi, kuinka mukavalta tuntuu päästä saunaan heti melontaretken tai vaelluksen jälkeen, kun jäseniä jo kolottaa ja ilmakin on ehkä jo viilennyt. Yöpymismahdollisuus antaa tilaa useamman päivän retkeilylle.

Parhaat retkikohteet Suomessa

Lähde seikkailemaan ja löydä omat suosikkikohteesi Suomessa! Hieno paikka voi olla yllättävänkin lähellä, anna siis elämyksille mahdollisuus. Tarvittaessa peräkärrysauna seuraa mukanasi jopa naapurimaihin saakka, mutta se on myös mainio seuralainen kotoisille marjastus- ja metsästysreissuille lähiympäristössä. Vuokrattava sauna antaa mahdollisuuden nauttia saunan ihanasta lämmöstä ja virkistävistä löylyistä missä sitten oletkin.

Koli

Kansallismaisema ei suurempaa perustelua kaipaa. Koli lumosi aikoinaan jo Suomen kansallistaiteilijat ja runoilijat, ja sen jylhä vaaramaisema kaikessa avarassa kauneudessaan hurmaa edelleen siellä vierailevien sydämet.

Kolilta löydät laadukkaat palvelut vuoden ympäri niin majoittumiseen kuin viihteeseenkin, löytyyhän sieltä niin kylpylähotelli ravintoloineen kuin luontokeskus Ukko näyttelyineenkin, mutta Kolin parhainta antia ovat ikiaikaiset maisemat, joissa liikkuessaan retkeilijä tuntee olevansa osa luontoa. Nouse Ukko-Kolin huipulle 253 metriä Pielisen pinnan yläpuolelle ja anna silmiesi rentoutua järvimaisemassa. Tutki mystistä Pirunkirkkoa – jos uskallat - ja vaella retkeilypoluilla, joita riittää noin 80 kilometrin matkalta. Vaikka paikoin reitit ovat jyrkkiä ja vaikeakulkuisempiakin, sopivia reittejä löytyy myös liikuntaesteisille, eri kuntoisille ja koko perheelle.

Pielisen hiekkasaaret

Kolin vaaramaisemissa voi myös retkeillä järven toisella laidalla ja ihastella näkymiä vaihteeksi ylöspäin. Hiekkasaaret vaarojen juurella antavat Kolille aivan uuden näkökulman.

Yli 22 kilometrin pituinen harju kiemurtelee vaarojen suuntaisena matalikkona, paikoin saariksi kohoten. Valkoinen hiekkaranta houkuttelee sukeltamaan silmänkantamattoman tuntuisiin aaltoihin. Suojaiset metsiköt ja poukamat tarjoavat rauhallisen paikan rentoutua ja nauttia luonnon hiljaisesta kauneudesta.

Patvinsuon kansallispuisto

Lieksasta löytyy lumoava kohde, jossa on reittejä päiväretkille kuin pidemmillekin vaelluksille. Eri pituiset rengasreitit kiertävät kaunista järveä ja kansallispuisto hurmaa vuodenajasta toiseen. Voit vuokrata kanootteja ja kajakkeja, hiihtää tai rentoutua taukopaikoilla evästellen. Pehmeät hiekkarannat kutsuvat uimaan ja nauttimaan veden syleilystä. Telttapaikalla voit majoittua ja retkeillä useamman päivän kerralla.

Patvinsuon kansallispuisto

Luonto villieläimineen on Patvinsuon tunnusmerkki. Valpas ja hiljainen liikkuja saattaa kohdata monia metsän asukkaita, jopa karhunkin! Luontotornista voi tähystellä suolle avautuvaa maisemaa, joka tarjoaa elämyksiä kärsivälliselle luonnon elämän seuraajalle. Patvinsuolla riittää ihmeteltävää ja koettavaa koko perheelle ympäri vuoden.

Patvinsuo

Suomunjärvi

Kirkasvetinen, paikoin hyvinkin matalapohjainen Suomunjärvi tarjoaa elämyksen melojalle, joka voi ihailla maisemien lisäksi upeaa hiekkaista järvenpohjaa. Harjualueella sijaitseva viiden kilometrin pituinen järvi on tunnettu hiekkarannoistaan, joita riittää jopa 24 kilometrin matkalta.

Suomunjärvi, Lieksa

Rannan tulentekopaikka sopii myös liikuntaesteisille.

Ruunaa koskineen

Vuoden Retkikohteeksikin aikoinaan kruunattu Ruunaan alue Lieksassa on upea paikka, johon kannattaa tutustua, ellei ole siellä vielä päässyt vierailemaan! Monipuoliset harrastusmahdollisuudet ja hyvät palvelut myös liikuntaesteisille tekevät Ruunaasta mainion retkikohteen ympäri vuoden koko perheelle ja kaiken kuntoisille.

Ruunaalla voit patikoida, meloa ja kalastaa, itsenäisesti kuin turvallisen opastuksenkin kanssa. Maisemia voi ihastella myös riippusilloilta. Ruunaankosket tarjoavat huimaa menoa koskenlaskun ystäville. Koskenlasku onkin aktiviteetti, josta Ruunaa parhaiten tunnetaan. Koskireitti on peräti 31 kilometrin pituinen ja sen varrella on kuusi merkittävää koskiosuutta ja kolme tyyntä suvantoa; Neitijärvi, Kattilajärvi ja Murroojärvi.

Neitikoskella on retkeilykeskus, josta lähtee useita retkeilyreittejä, osa myös pyörätuolilla kuljettavia. Telttailulle ja tulenteolle löytyy paikkansa, ja laavuilla on hyvä hengähtää vauhdikkaan menon välissä.

Posio, Lapin Rivieraksikin kutsuttu

Lapin Rivierana tunnettu Säikänsalmen ranta on kaunis ja avara hiekkaranta, josta löytyy myös kahvilapalveluita. Kirkasvetinen, kaunis Livojärvi on vaikuttavan, kauniin maiseman ympäröivä. Etelämpänä rannalla sijaitsee Kellinniemen uimaranta, jonne voi vetäytyä hieman rauhallisempiin maisemiin rentoutumaan ja viettämään omaa aikaa, sillä lomakeskuksen ympäristössä voi kauniina päivänä olla kovastikin vilinää.

Alueen kiertää myös renkaan muotoinen retkeilyreitti, joka lähtee pohjoisrannalta. Hirsiniemen retkeilyreitti on 16 kilometrin pituinen, ja sen varrella on useampi laavu taukopaikoiksi. Reitti kulkee kapean niemen kautta, jossa voi ihastella molemmille puolille avautuvaa viehättävää järvimaisemaa.

Ivalojoen uimaranta

Myös pohjoisemmassa Suomessa on mahdollisuus päästä nauttimaan rantaelämästä. Lähellä Ivalon keskustaa löytyy kaunis, vaaleahiekkainen Ivalojoen uimaranta, jossa voi rentoutua uiden ja rantalentopalloa pelaillen. Saattaapa rauhallisella rannalla lomaillessaan nähdä porojakin vastarannan puolella.

Tiilikkajärven kansallispuisto Pohjois-Savossa

Rautavaaran kunnasta löytyy omatoimiretkeilijöille soveltuva kaunis rantakohde, jossa löytyy upeita hiekkarantoja, metsämaisemaa, harjuja ja soita.

Tiilikkajärven kansallispuiston Rauhan rannoilla pääset myös historiallisten hetkien äärelle. Venäjänhiekaksi nimetyllä rannalla on yhä Täyssinän rauhan muistokivi, jossa on nähtävissä kruunu ja risti Ruotsin ja Venäjän merkkeinä.

Repoveden kansallispuisto Etelä-Savossa

Repoveden vehreissä maisemissa silmä lepää lukuisten järvien ja lampien kurkistaessa metsän lomasta. Tämä suosittu retkeilykohde tarjoaa monia mahdollisuuksia luonnossa liikkumiseen melonta- ja vaellusreitteineen. Tekemistä löytyy vuoden ympäri. Kevättalvisin on myös mahdollisuus päästä hiihtoladuille hienoihin maisemiin.

Repovesi kutsuu seikkailemaan vaikka useamman päivän vaellukselle, ja polkuja löytyy eri vaativuustasoille. Paikoin reitit ovat vaikeakulkuisempia, löytyy niin korkeuseroja kuin pitkospuitakin. Ihmettele maisemaa näkötornista tai testaa lossia! Majoittuminen telttaan onnistuu tulentekopaikkojen läheisyydessä.

Lapinsalmen pysäköintialueelta puolestaan löydät opastetaulut, käymälät ja kesäkioskin. Tulentekopaikan yhteydessä on myös grillikatos ja uintimahdollisuus ja löytyypä lähistöltä telttailupaikkakin.

Linkkejä, joista löydät runsaasti lisää mielenkiintoisia retkikohteita

www.luontoon.fi

Pohjois-Karjalan retkeilykohteet, Suomen Latu