Peräkärry­saunan hinaaminen ja pikku E

Tässä artikkelissa käsitellään vuokraasauna.fi perävaunun vetämiseen liittyviä asioita ja opastetaan laillisen yhdistelmän valintaan tieliikenteessä.

Voinko kuljettaa peräkärrysaunaa itse?

Vaikka peräkärrysauna onkin kätevä ja näppärä hinattavaksi auton perässä, on kuitenkin varmistettava ensin, että oma ajokortti riittää sen kuljettamiseen laillisesti. Ilman asianmukaista ajo-oikeutta seuraa sakkojen lisäksi tavallisesti myös väliaikainen ajokortin menetys.

Ajoneuvoyhdistelmän kuljettaminen vaatii myös aina erityistä huolellisuutta ja tarkkuutta liikenteessä. Muistathan noudattaa nopeusrajoitusta 80km/h hinatessasi jarrullista perävaunua ja seurata tarkkaavaisesti muuta liikennettä ajaessasi.

Tässä artikkelissa käsitellään tieliikennelaissa ja ajokorttilaissa kerrottuja asioita perävaunun vetämiseen liittyen.

Lait kuitenkin muuttuvat jatkuvasti ja emme kuitenkaan ota vastuuta artikkelissa mainittujen ohjeiden paikkaansapitävyydestä tai ajantasaisuudesta. Tarkista aina viimeisin ajantasalla oleva lainsäädäntö tieliikennelaista ja ajokorttilaista.

Perävaunun vetäminen ja talvirengaspakko

Tieliikennelaki 106 § määrää milloin perävaunussa on käytettävä talvirenkaita.

Jos vetoautossa on nastarenkaat, luokittelumassaltaan yli 0,75 tonnin ja enintään 3,5 tonnin painoisessa auton perävaunussa on käytettävä talvirenkaita.

Huomioithan tämän vuokratessasi peräkärrysaunaa myöhään syksyllä tai keväällä. Jos autossasi on nastarenkaat, niin varmistathan saunamajurilta etukäteen, että perävaunussa on myös talvirenkaat!

Ajoneuvoyhdistelmän vetäminen

Ajoneuvoyhdistelmän – ja myös yksittäisen ajoneuvon – ajo-oikeus todetaan vetoauton rekisteriotteesta, jossa kerrotaan suurin sille sallittu perävaunumassa. Yhdistelmän kokonaismassa saadaan selville, kun lasketaan yhteen vetoauton ja perävaunun rekisteröintitodistuksiin merkityt kokonaismassat.

Ajokorttiluokat

Peräkärryä saa vetää B-luokan ajokortilla tarkasti määritellyin painorajoituksin.

Kevyt, jarruton perävaunu

Kun vetoautona on henkilöauto, jonka kokonaismassa on enintään 3500 kg, kyseiseen B-luokan ajoneuvoon voidaan kytkeä perävaunu, jonka kokonaismassa on enintään 750 kg. Tällöin yhdistelmän kokonaismassa saa olla korkeintaan 3500 + 750 eli yhteensä 4250 kg.

Jarrullinen perävaunu

Vaihtoehtoisesti B-luokan ajoneuvoon voidaan kytkeä myös perävaunu, jonka kokonaismassa ylittää 750 kg. Siinä tapauksessa yhdistelmän kokonaismassa saa olla maksimissaan 3500 kg.

B/96-yhdistelmän ajokortilla puolestaan saa kuljettaa sellaista ajoneuvoyhdistelmää, jossa on B-luokan vetoauto (henkilö- tai pakettiauto). Perävaunun kokonaismassa saa ylittää 750 kg ja ajoneuvoyhdistelmän kokonaismassa saa ylittää 3500 kg, mutta ei kuitenkaan 4250 kg. B96-yhdistelmän saamiseen tarvitaan ajokorttilupa.

Lisäksi BE-luokan ajokortilla (eli niin kutsutulla pikku-E -kortilla) voi kuljettaa ajoneuvoyhdistelmiä, joissa on B-luokan vetoauto (henkilö- tai pakettiauto) ja hinattava ajoneuvo, jonka kokonaismassa on enintään 3 500 kg. Tällöin yhdistelmän kokonaismassa saa olla korkeintaan 3500 + 3500 eli yhteensä 7000 kg.

Vuokraasauna.fi peräkärrysaunan hinaus eri henkilöautoilla

Peräkärrysaunamme on rakennettu jarrullisen trailerin päälle. Sen omamassa ja tieliikenteessä suurin sallittu kokonaismassa 1300 kg. Teknisesti suurin sallittu kokonaismassa on 1350 kg.

Normaalikokoisella henkilöautolla saunan hinaukseen riittää B-kortti. Tarkista autosi rekisteriotteesta auton suurin sallittu kokonaismassa ja perävaunumassa jarruin.

Esim. 1) Kia Ceed

Kia Ceedin suurin sallittu kokonaismassa on 1820kg, ja perävaunumassa jarruin 1400 kg. 1820 + 1300 = 3120 kg, joka jää alle 3500 kg. Lisäksi rekisteriotteessa mainittu suurin sallittu perävaunumassa jarruin on suurempi kuin peräkärrysaunamme tieliikenteessä suurin sallittu kokonaismassa 1300 kg.

Tällä Kia Ceedillä saa vetää kokonaismassaltaan 1300 kg perävaunua ja siihen riittää B-luokan ajokortti.

Esim 2) VW Transporter T5 2.5

Volkswagen Transporterin suurin sallittu kokonaismassa 3000 kg ja perävaunumassa jarruin 2500 kg. 3000 + 1300 = 4300 kg, joka ylittää 3500 kg. Lisäksi rekisteriotteessa mainittu suurin sallittu perävaunumassa jarruin on suurempi kuin peräkärrysaunamme tieliikenteessä suurin sallittu kokonaismassa 1300 kg.

Tällä Volkswagen Transporterilla saa vetää kokonaismassaltaan 1300 kg perävaunua, mutta siihen tarvitaan BE-luokan ajokortti (ns. pikku-E).

Esim 3) Toyota Yaris 1.4D

Toyota Yariksen suurin sallittu kokonaismassa 1525 kg ja perävaunumassa jarruin 1050 kg.

Tällä Toyota Yariksella ei saa vetää kokonaismassaltaan 1300 kg perävaunua, koska rekisteriotteessa mainittu suurin sallittu perävaunumassa jarruin ei salli vetää tätä painavampaa perävaunua.

Toimituspalvelu saunalle

Eikö korttisi riittänytkään? Ei huolta, sillä se ei estä saunaelämystäsi toteutumasta; Saunamajurin kätevä toimituspalvelu tulee hätiin. Kuljetamme lisämaksusta saunan toivomaasi paikkaan Joensuun alueella (max. 25km etäisyydellä keskustasta) kertamaksulla ja valitsemaasi kohteeseen toisella paikkakunnalla kilometrikorvauksen mukaan.

Lue lisää kilpailukykyisistä hinnoistamme. Ehkäpä tuleekin helpommaksi ja mukavammaksi tilata sauna valmiiksi toivomallesi paikalle!