Peräkärry­saunan asennus käyttö­valmiiksi

Näillä ohjeilla saat asennettua vuokraasauna.fi peräkärrysaunan käyttövalmiiksi suoraan liikenteestä kylpemistä ja saunomista varten.

Vuokraasauna.fi peräkärrysaunan asennus käyttövalmiiksi

1. Yleistä

Näillä ohjeilla saat asennettua vuokraasauna.fi peräkärrysaunan käyttövalmiiksi suoraan liikenteestä kylpemistä ja saunomista varten.

2. Maaston valinta

Valitse saunan pysäköintipaikaksi suhteellisen tasainen maasto. Jos leiriydyt useammaksi päiväksi ja käytät sähkölaitteita, niin valitse sellainen paikka, josta aurinko pääsee paistamaan mahdollisimman esteettömästi aurinkopaneeleihin. Näin saat varmistettua parhaan mahdollisen energiatehokkuuden aurinkopaneeleille ja trailerin 250 Ah akku pääsee latautumaan päivän aikana mahdollisimman täyteen.

Peräkärrysaunan peruuttaminen

Puhdista roskat varovasti aurinkopaneelin pinnasta siten, että kenno ei naarmuunnu. Mikäli leiriydyt talvella, niin poista myös lumet varovasti auton lumiharjalla. Jos aurinkopaneelin päällä on esim. 5 cm lunta, niin kennot eivät tuota aurinkoenergiaa eikä trailerin akku pääse latautumaan.

Sauna ja aurinkopaneelit

3. Pysäköintijarru päälle, saunan irroitus peräkoukusta

Kytke peräkärrysaunan käsijarru päälle vetämällä käsijarruvipu ylös pystyasentoon. Irroita tämän jälkeen sauna peräkoukusta, sekä jarrullisen trailerin varmistusvaijeri autosta. Jos vaunu jää mäkeen, niin käsijarrun lisäksi voit myös kiilata auton pyörät sopivalla kiilakappaleella tarpeen vaatiessa. Tasaisella pinnalla se ei yleensä ole tarpeellista.

Huom. Jarrullisen perävaunun käsijarru ei jarruta kunnolla peruutettaessa. Jos siis joudut peruuttamaan vaunun alamäkeen, niin pyörät on ehdottomasti kiilattava sopivilla kiilakappaleilla tai muuten vaunu saattaa luisua ilman jarruja alaspäin vaikka käsijarru olisikin päällä.

Peräkärrysaunan irroitus

Aja auto haluamasi parkkiin sopivan välimatkan päästä saunasta.

4. Perävaunun asettaminen vaakatasoon

Käytä perävaunun asettamisessa vaakatasoon vesivaakaa, jonka löydät vetoaisan päällä olevasta puulaatikosta.

Vesivaaka puulaatikossa

4.1 Kallistus nokkapyörästä

Aloita saunan asettaminen vaakatasoon pyörittämällä trailerin nokkapyörän veivistä vetoaisaa ylemmäs tai alemmas, niin että sauna on pituussuunnassa karkeasti ottaen vaakatasossa. Tarkista vaakasuoruus asettamalla vesivaaka vetoaisan päälle.

Peräkärrysaunan nokkapyörä

Mikäli sauna jää hieman kallelleen, niin aseta se mielummin siten, että perävaunun takaosa on alempana kuin etuosa. Tällöin löylyvedet valuvat saunasta paremmin pois lattian keskiosan ränniä pitkin kohti perävaunun takaosan poistoviemäriä.

4.2 Nurkan tukijalkojen laskeminen alas maahan

Ota vetoaisan päällä olevasta puulaatikosta veivi, jolla voit laskea nurkan tukijalat veivaamalla saunan nurkissa olevia muttereita.

Peräkärrysaunan veivi

Aloita perävaunun takaosasta laskemalla tukijalat alas niin, että ne koskettavat maahan. Tarkista vaakasuoruus käyttäen hyväksi vesivaakaa. Laske tämän jälkeen perävaunun etuosan tukijalat alas. Tarkista, että traileri on vaakasuorassa.

Peräkärrysaunan asennus vaakatasoon

Käy vielä lopuksi läpi kaikki tukijalat, sekä nokkapyörä, ja varmista, että kaikki osuvat maahan ja sauna ei "klonksu". Sen jälkeen kun sauna on tukevasti asennettu maahan useammalla eri tukipisteellä, on saunassa mukavampi oleskella kun se on vakaa.

5. Terassin asennus

5.1 Terassin laskeminen alas

Avaa terassin tukijalat auki sopivaan mittaan vaunun etu- ja takapuolelta, esim. n. vajaaseen puoleen väliin mitasta. Jätä tukijalkojen yläosassa oleva kaari terassin suuntaiseksi, jotta kaiteet mahtuvat myöhemmin paikalleen (poikittain ollessa kaidepalat eivät mahdu kunnolla laskeutumaan terassille).

Peräkärrysaunan ja terassin jalat

Siirry terassin puoleiseen sivuun ja irroita ylhäältä ensin etupuolen sokka ja nosta sarana pystyasentoon ja laita sokka takaisin kiinni terassiin, jotta se ei häviä.

Peräkärrysaunan ja tappien irroitus

Tee sama vaunun takaosan sokalle pitäen samalla huolen siitä, että terassi ei tipahda hallitsemattomasti alas.

Peräkärrysaunan terassin laskeminen

Terassi painaa noin 70 kg ja sen laskemiseen suosittelemme kahta ihmistä. Sen saa kuitenkin laskettua tai nostettua myös yksinkin, mikäli apuvoimia ei ole saatavilla.

Laske terassi alas pehmeästi maahan. Tarkista terassin suoruus käyttämällä vesivaakaa apuna. Suorista tarvittaessa.

Peräkärrysaunan terassin asennus vaakatasoon

5.2 Terassin kaiteiden asennus

Irroita terassin kaiteet perävaunun takaosassa olevasta pyörätelineestä. Asenna terassin kaiteet paikalleen yksi kerrallaan. Kaiteiden paikat on merkitty tussilla.

Peräkärrysaunan terassin kaiteiden paikat

Oviaukko tulee takanurkkaan, joten lyhyt pätkä kaidetta laitetaan pitkälle sivulle peräosaan.

Peräkärrysaunan terassin kaiteiden asennus

Etsi vetoaisan päällä olevasta puulaatikosta pultit ja mutterit (2 kpl), jolla kaiteiden nurkat kiinnitetään yhteen.

Peräkärrysaunan pultit ja mutterit

Kiinnitä kaiteen nurkat yhteen.

Peräkärrysaunan kaiteiden kiinnitys

6. Asennuksen viimeistely

Avaa ikkunat.

Peräkärrysaunan ikkunat

Lado kiuaskivet peltiämpäristä kiukaan päälle siten, että ne pysyvät siellä tukevasti ja saat paremmat löylyt.

Peräkärrysauna ja kiuaskivet

Tämän jälkeen sauna on käyttövalmis. Rentouttavia löylyjä!